17 april 2018: Presentatie jaarboek 2017

De redactie en de verschillende auteurs hebben hard gewerkt aan de realisatie van het zeventigste jaarboek van De Oranjeboom. De presentatie ervan is op dinsdag 17 april a.s. We zijn te gast in het Grand Theatre Boekhandel. De grootste boekhandel van Breda heeft speciaal voor ons de deuren van het prachtig monumentaal pand op het van Coothplein opengesteld. De avond begint om 20.00 uur. De inloop met koffie en thee niet eerder dan 19.30 uur. Op het programma staan twee gastsprekers en het aanbieden van het eerste exemplaar van het jaarboek.

Als lid bent u na aanmelding uiteraard van harte welkom bij de presentatie van het Jaarboek. Aanmelding graag voor 31 maart a.s. via secretariaat@deoranjeboom.nl. Als u zich aanmeldt, ligt uw exemplaar van het jaarboek op 17 april gereed in het Grand Theatre.

In dit jaarboek staan Bredase ondernemers centraal. Er is een uitgebreid artikel van Paul Klep over Frans Klep, de verantwoordelijke voor de de groei van ijzergieterij De Etna. Verder is er een biografie van Peter van de Steenoven over Charles Stulemeijer, de groot industrieel achter bouwbedrijf IGB en de HKI. Deze twee, maar ook veel andere katholieke ondernemers, waren lid van sociëteit De Katholieke Kring. Deze vereniging krijgt aandacht van Frans Gooskens.

Tijdens de presentatie zijn er twee korte lezingen over de Bredase ondernemers in de negentiende en twintigste eeuw. Emeritus prof. Paul Klep (Radboud Universiteit) geeft een lezing over ondernemers in Breda tijdens de vorige twee eeuwen. De andere lezing wordt verzorgd door ass. prof. dr. Ben Wubs (Erasmus Universiteit Rotterdam) over Nederlandse multinationals in de geschiedenis. Hij spreekt over de relatie van AKU (later opgegaan in AKZO) met Duitsland. De Bredase onderneming HKI maakte deel uit van het AKU-concern.

Het nieuwe jaarboek bevat ook bijdragen over de Trip van Zoudtlandtkazerne (Pieter Stallen), de leraar en dirigent Hein Kuijlaars (Hein Maassen), de uit Ginneken afkomstige kunstenaar Jaak van Wijck (Huibert van Eyk), de beeldhouwkunst van Jan Claudius de Cock en Jan Baptist Xavery in Breda (Dennis de Kool), omstreden predikanten van de Zwaluwen, Made en Raamsdonk tijdens de reformatie (Matti Herben en Ada Peele), de avontuurlijke edelman Philips van der Lek (Ton Kappelhof) en een pottenbakkersbedrijf aan de Oosterhoutse Heuvel (Hans Koopmanschap).

Reacties zijn gesloten.