2022-06-24 tot 11-26: Willem van Duvenvoorde en Huis ten Strijen (Museum De Roos uit Geertruidenberg, Stichting De Verweesde Toren en de Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout)

Van 24 juni 2022 tot 26 november 2022 is in Museum De Roos aan de Markt in Geertruidenberg een mooie wisseltentoonstelling te zien met als thema Willem van Duvenvoorde en Huis ten Strijen. De tentoonstelling is georganiseerd door: Museum De Roos uit Geertruidenberg, Stichting De Verweesde Toren en de Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout.

De wisseltentoonstelling richt zich volledig op de geschiedenis en betekenis van Willem van Duvenvoorde voor de regio Oosterhout, Raamsdonk, Geertruidenberg en Dongen. En uiteraard op de overgebleven ruïne (een halve hoektoren) van Kasteel Huis ten Strijen, een 13e -eeuws kasteel en in de 14e eeuw zetel van Willem van Duvenvoorde in Oosterhout, lokaal staat de ruïne van het kasteel bekend als “De Slotbosse Toren”. Een markant monument wat zeker meer aandacht verdient dan tot voor kort het geval was, vandaar dat Stichting De Verweesde Toren dit initiatief heeft genomen.

Stichting De Verweesde Toren heeft zich het ‘verweesde’ lot van De Slotbosse Toren aangetrokken en wil o.a. met deze tentoonstelling de lokale, historische waarde benadrukken van een van de machtigste burchten van de 13e en 14e -eeuwse Nederlanden, Huis ten Strijen en het belang voor de regio van zijn illustere bewoner, Ridder Willem van Duvenvoorde, die het kasteel zijn 14e -eeuwse grandeur gaf. Hij leefde zijn leven op de grens van het toenmalige Graafschap Holland en het Hertogdom Brabant.

Helaas begon in de loop van de 15e eeuw een onherstelbaar proces van aftakeling, verwaarlozing en zelfs haast complete sloop van kasteel Huis ten Strijen. Over deze evolutie van het gebouw en over de glansrijke carrière van zijn bewoner (van bastaard tot een van de machtigste mannen van de 14e eeuw) gaat deze expositie. Voor meer informatie, onder andere over openingstijden: Museum De Roos.

Reacties zijn gesloten.