2023-05-04: Wandeling Oorlogsmonument Vloeiweide (Gilde De Baronie)

Op de dag van de Dodenherdenking (4 mei) wandelen we door het natuurgebied de Vloeiweide bij RijsbergenMidden in het 135 ha Vloeiweide gebied van het Brabants landschap is het monument van de verzetsstrijders. Ze lagen verscholen in de boerderij van het boswachtersgezin Neefs. Vanuit dit ‘landgoed’ bewaakten zij een radiopost met, in het jargon van de verzetsmensen, “de orde dienst”. Paul Windhausen en de anderen van de groep werden overvallen. Op 4 oktober 1944 zijn 17 van hen in het Mastbos hiervoor dood geschoten. Ook de vrouw des huizes en 3 kinderen waren het slachtoffer. De restanten van de boerderij laten dit nog zien, te weten een muur van 10 meter én een natuurstenen plaquette. Deze bijzondere omgeving ter herdenking van deze verzetsstrijders is tegelijkertijd om van de natuur te genieten.

Daarom organiseert Het Gilde de Baronie deze wandeling door het landgoed ‘Vloeiweide’. Het gebied bestaat uit bebossing en kleine weilandjes in het beekdal. Het is een stil gebied waar je veel vogels kunt horen. Onder leiding van 2 natuurgidsen van 13.30 – 15.30 uur, start de wandeling bij de gele brug van de Raamschoorseweg via Effen.

Daar wilt u toch zeker ook in mee lopen? Iedereen is van harte welkom. Voor meer informatie: https://www.gildebaronie.nl/.

Reacties zijn gesloten.