2023-05-22: lezing Breda, stad van brouwerijen (De Gouden Cirkel)

Op 22 mei 2023 is de maandelijkse bijeenkomst van De Gouden Cirkel in theaterdinersalon De Avenue gewijd aan bier. Deze drank wordt sinds mensenheugenis gebrouwen en gedronken, ook in Breda. De oudste vermelding van een brouwerij in onze stad stamt uit de middeleeuwen. Er zijn in de loop der tijd veel brouwerijen geweest, grote en kleine. Vele daarvan zijn uit het straatbeeld en het collectieve geheugen verdwenen, andere zijn nog volop zichtbaar, bijvoorbeeld in het industriële erfgoed van de stad.

De inleiders van vanavond bieden een beeld van de rijke geschiedenis van deze bedrijfstak. Sprekers zijn bierkenners Hans Meijvis en Richard Kessels.

Hans Meijvis was docent Nederlands aan het Mencia de Mendozalyceum. Hij is actief in de (vooral) Belgische bierwereld sinds 1986. Sinds 2008 eindredacteur van een Belgisch tijdschrift over bier, uitgegeven door de bierconsumentenvereniging Zythos (tegenhanger van de Nederlandse vereniging PINT). Hij is sterk geïnteresseerd in de Bredase historie, ook op biergebied en regelmatig te vinden in het Stadsarchief, waar hij de brouwerijen van Breda in kaart probeert te brengen, uit de eerste hand, door het lezen van de oude akten.

Richard Kessels was werkzaam in de keuken- en sanitairbranche en is rond 1980 geïnteresseerd geraakt in de geschiedenis van brouwerijen, van bier en alles wat daarmee te maken heeft. Hij heeft een uitgebreide bibliotheek over bier, brouwerijen, bierbrouwende kloosters en dergelijke. Hij is lid en was bestuurslid van het Beyerd Biergilde Breda en lid en medeoprichter van het Bierproefgenootschap “De Bovenkamer”.

Voor meer informatie: De Gouden Cirkel.

Reacties zijn gesloten.