2023-08-28: lezing Indonesische gemeenschap in Breda (De Gouden Cirkel)

Op maandag 28 augustus wordt een lezing verzorgt over de Indonesische gemeenschap in Breda. Daarbij staan verhalen van drie generaties centraal.

De geschiedenis van Nederlands-Indië maakt een belangrijk deel uit van onze vaderlandse
geschiedenis. In verband met de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië in 1949 kwamen in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, duizenden Nederlands-Indische en Molukse mensen naar Nederland, ieder met hun eigen verhaal.

Een deel van hen kwam naar Breda en vestigde zich in onze stad waardoor Breda steeds meer het karakter van een multiculturele samenleving kreeg. Een groep mensen die elders in het Koninkrijk der Nederlanden was geboren en getogen met een heel eigen rijke cultuur en erfgoed, die nieuwe verhalen meebrachten maar ook oorlogs- en andere traumatische ervaringen meenamen.

Na 70 jaar hebben de Nederlands-Indische en de Molukse gemeenschappen zich inmiddels stevig geworteld in Breda. Vanavond horen we de verhalen van de Indische gemeenschap.

Het accent ligt op het delen van verhalen en ervaringen hoe het wonen en verder leven in Breda vorm heeft gekregen. We zullen maar heel kort aandacht besteden aan de algemene geschiedenis.

De hele avond wordt georganiseerd door Stichting Arjati, die in 2007 is opgericht om met name de Herdenking op 15 augustus 1949 te bewaken en te organiseren als mede ook belangrijke aspecten van de Indische cultuur te bewaren. De stichting beheert ook het Indisch museum Breda met als doelen: behouden en beschermen van de Collectie; faciliteren ontmoeting bezoekers; het vastleggen van individuele verhalen en erfgoed.

De bijeenkomst, die zoals gebruikelijk plaatsvindt in De Avenue, begint om 20.00 uur en is uitsluitend toegankelijk voor leden van De Gouden Cirkel en genodigden. Voor meer informatie: De Gouden Cirkel.

Reacties zijn gesloten.