Najaarsexcursie 2017 naar Middachten en Zutphen

Ondanks deze voor Oranjeboom excursies zeer ongebruikelijke weersomstandigheden, hebben de deelnemers een geweldige dag beleefd. Op het kasteel werden we door de 25ste Heer van Middachten, Franz Graf zu Ortenburg hartelijk welkom geheten en na de koffie met cake konden de rondleidingen in het huis en de tuinen beginnen.

De rondleiding in de tuinen vormde een uitdaging gelet op de regen die met bakken uit de hemel kwam, maar de zeer deskundige gidsen en de fris ogende tuinen compenseerden dit ongemak ruimschoots.

Middachten is een cultureel landgoed met een voor Nederland uitzonderlijk karakter. De uniciteit wordt gevormd door de grootte, authenticiteit en samenhang tussen de verschillende onderdelen. De verantwoordelijkheid voor het landgoed rust al meer dan achthonderd jaar door vererving bij elkaar opvolgende geslachten. Het huis is ingericht, zoals het aan het einde van de negentiende/begin twintigste eeuw was.

Middachten is de trotse bezitter van een groot aantal schilderijen en heeft, na het Koninklijk Huis, de grootste portrettencollectie en behoort tot de honderd belangrijkste rijksmonumenten van Nederland.

Nadat het kasteel in 1698 herbouwd was, is met de aanleg van de tuin begonnen. De tuinen van Versailles waren tussen 1700–1725 de inspiratiebron voor het grondplan van de tuin. Binnen deze structuur werd een formele tuin gecreëerd met geschoren hagen, vormbomen en steile taluds.

Aan het einde van de achttiende eeuw raakt de Engelse landschapstuin in de mode en de tuin van Middachten werd op beperkte schaal aan deze mode aangepast. Hagen verdwenen en glooiende grasvelden en boomgroepen werden aangelegd.

Rogier Moulen Janssen biedt Franz Graf zu Ortenburg jaarboek en stropdas van De Oranjeboom aan.

Vervolgens hebben graaf en gravin Bentinck-Van Heeckeren van Wassenaer in 1900 opdracht gegeven weer een formele tuin aan te leggen. Hierin moesten echter wel aspecten van de Engelse landschapstuin bewaard blijven. De tuin werd toen zoals deze nu nog wordt aangetroffen.

Een korte busreis bracht vervolgens ons naar Zutphen waar de lunch werd gebuikt in de Pauwenzaal en het Prentenkabinet van het Hampshire hotel gevestigd in het historische ‘Huize van de Kastele’.

Na de lunch bezochten we de Librije. De Librije is een kettingbibliotheek uit 1561 in de Walburgiskerk. Het is een van de weinige nog bestaande kettingbibliotheken ter wereld die op hun oorspronkelijke plaats worden bewaard. De collectie in Zutphen bestaat ongeveer uit 750 boeken, waarvan meerdere vastgeketend liggen op eeuwenoude lessenaars.

De bibliotheek bevat een collectie van incunabelen, boeken die dateren uit de eerste periode van de boekdrukkunst, de tweede helft van de vijftiende eeuw. Veel boeken zijn unica. Speciaal voor ons gezelschap werd een aantal kostbare boeken (geschatte waarde enkele miljoenen) naar beneden gehaald, dat anders voor het publiek nooit te zien is.

Tekst: Rogier Moulen Janssen

Reacties zijn gesloten.