2022-04-22: 50 jaar jazzfestival in Breda 1971-2020 (De Oranjeboom-Engelbrecht van Nassau)

Op vrijdag 22 april 2022 vertelt Jack van Elewout aan de hand van foto-, film- en geluidsfragmenten over een halve eeuw jazzfestival in Breda: het amusement van bijna twee generaties. Jack van Elewout is jazzliefhebber en muzikant. Hij heeft alle festivals meegemaakt in diverse geledingen. Als middelbare scholier is hij begonnen met het verzamelen en bewaren van publicaties over het muziekevenement. De verzameling is vanaf 1976 uitgebreid met de jaarlijkse live-registraties op LP en vanaf 1985 op CD.

In 1970 neemt een groepje jonge jazzmuzikanten vanuit de Roaring Twenties Jazz Club in Breda (RTCB) het initiatief tot het houden van een meerdaags jazz-muziekevenement. De keuze valt op het weekend van Hemelvaart, omdat dan nog geen bijzondere activiteiten in de stad worden georganiseerd.
De concerten worden gehouden door de huisorkesten van de RTCB aangevuld met bevriende orkesten uit Nederland, België en Duitsland. Verreweg de meeste concerten vinden plaats in het in 1969 geopende congres- en concertcentrum Het Turfschip aan het Chasséveld. Daarnaast neemt ook café De Graanbeurs een prominente plaats in het programma in.

Het allereerste festival gaat op donderdag 20 mei 1971 van start op het Chasséveld. Overdag treden enkele orkesten op in open SKOL-vrachtwagens op de Havermarkt of gewoon in een hoekje van het terras op de Grote Markt.

De lezing vindt vanaf 19.30 uur plaats in gemeenschapshuis Het Huis van de Heuvel (Mgr. Nolensplein 1, 4814 JC, Breda). Graag vooraf aanmelden via: secretariaat@deoranjeboom.nl

Voor leden van De Oranjeboom en Engelbrecht van Nassau is de toegang gratis. Niet-leden betalen vooraf €5,00 op: Geschied- en Oudheidkundige Kring “De Oranjeboom” IBAN: NL83 INGB 0001 1281 88 onder vermelding van: lezing jazzfestival. Voor meer informatie: De Oranjeboom.

Reacties zijn gesloten.