Pandemieën

Drie presentaties

Frans Gooskens stelde drie presentaties samen rond uitbraken van besmettelijke ziektes. De eerste presentatie gaat over de pest in Breda. De presentatie heeft een lengte van iets meer dan 11 minuten.

De tweede presentatie gaat over de cholera uitbraken in Breda. De cholera teisterde tussen 1832 en 1893 vooral de arme wijken van Breda. Frans Gooskens gaat in deze presentatie in op de rol die de jonge Bredase arts Petrus van Mierlo daarin vervulde. Deze presentatie heeft een lengte van ongeveer 14 minuten.

De derde presentatie gaat over de Spaanse griep in Breda. Rode draad in het verhaal is de jonge geschiedenisdocent Theo van Acht, die november 1918 veel te jong sterft aan de gevolgen van de Spaanse Griep. De presentatie duurt 11 minuten.

Wandeling

Ook zette Gooskens een wandeling uit. De Van Mierlo-wandeling laat zien wat de rol van dokter Petrus van Mierlo was bij de uitbraken van cholera in Breda in de negentiende eeuw.

Fietstocht

Een fietstocht van Breda naar Alphen verbindt de beide pestkerkhoven in die plaatsen. Ze werden aangelegd toen De Baronie in het begin van de zeventiende eeuw werd getroffen door epidemieën.

Stedelijk Museum Breda

Ook het Stedelijk Museum Breda besteedt aandacht aan epidemieën. Zie dit filmpje en de speciale tentoonstelling Ziek en gezond #2.

Reacties zijn gesloten.