2022-05-12: Fietstocht Vennen, ca. 57 km (Gilde de Baronie)

In het Mastbos en het gebied ten zuiden van Breda liggen prachtige vennen. Deze route voert ons langs deze prachtige, vaak romantische plekjes. Een ven is een klein, meestal ondiep meer dat voorkomt op zandgronden. Vennen hebben wisselende waterstanden en zijn zelden groter dan enkele hectaren.

Onder vennen worden uitsluitend natuurlijke wateren verstaan. Zeker vroeger kwamen vennen vooral voor op heidegronden. Voor 1960 werden de meeste heidevelden ontgonnen waardoor vele vennen verdwenen. Wanneer heide tot bos werd ontgonnen bleven de vennen daarin vaak gespaard. In landbouwgebied verdwenen de meeste. In een zeer groot deel van de vennen heeft zich veengroei voorgedaan. We gaan naar enkele van deze vennen op zoek! Voor de prijs en meer informatie: Gilde de Baronie.

Reacties zijn gesloten.