2023-05-12: 50 jaar jazzfestival in Breda 1971-2020 / Deel 2 (De Oranjeboom – Engelbrecht van Nassau)

Op vrijdag 12 mei 2023 verzorgt Jack van Elewout zijn lezing van april vorig jaar. De lezing is vanaf 19.30 uur in gemeenschapshuis Ontmoetingscentrum De Vlieren (Monseigneur Nolensplein 1, 4812 JC Breda) aan de hand van foto- , film- en geluidsfragmenten. Hij vertelt verder over een halve eeuw jazzfestival in Breda: het amusement van bijna twee generaties.

In 1970 nam een groepje jonge jazzmuzikanten vanuit de Roaring Twenties Jazz Club in Breda (RTCB) het initiatief tot het houden van een meerdaags jazz-muziekevenement. De keuze viel op het weekend van Hemelvaart, omdat dan nog geen bijzondere activiteiten in de stad werden georganiseerd.

De concerten werden gehouden door de huisorkesten van de RTCB aangevuld met bevriende orkesten uit Nederland, België en Duitsland. Verreweg de meeste concerten vonden plaats in het in 1969 geopende congres- en concertcentrum Het Turfschip aan het Chasséveld.  Daarnaast nam ook café De Graanbeurs een prominente plaats in het programma in.

Het allereerste festival ging op donderdag 20 mei 1971 van start op het Chasséveld. Overdag traden enkele orkesten op in open SKOL-vrachtwagens op de Havermarkt of gewoon in een hoekje van het terras op de Grote Markt.

In 2020 maakte Breda zich op voor de gouden jubileumeditie, maar door de corona pandemie werd dit jubileum zelfs 2 maal uitgesteld. Uiteindelijk werd van 26 t/m 29 mei 2022 dan toch het vijftigste festival gehouden. En dit jaar zal het 51ste festival plaatsvinden van 18 t/m 21 mei. Veel elementen van toen vormen nog steeds een wezenlijk onderdeel van het huidige programma, maar het zwaartepunt ligt nu al ruim 25 jaar op alle festiviteiten in de buitenlucht.

Jack van Elewout is jazzliefhebber en muzikant. Hij heeft alle festivals meegemaakt in diverse geledingen en is als middelbare scholier begonnen met het verzamelen en bewaren van  publicaties aangaande het muziekevenement. De verzameling is vanaf 1976 uitgebreid met de jaarlijkse live-registraties op LP en vanaf 1985 op CD.

De entree is gratis voor leden van  De Oranjeboom en Engelbrecht van Nassau. Niet-leden betalen vooraf  €5,00. Voor meer informatie: De Oranjeboom

Reacties zijn gesloten.