2023-10-30: dubbel lezing (De Gouden Cirkel)

De komende jaren gaat Stadssociëteit De Gouden Cirkel aandacht besteden aan de veranderende stad. De komende bijeenkomst in De Avenue op maandag 30 oktober staat in dat teken.

Breda bevindt zich op dit moment in een uitzonderlijke periode. Nog nooit waren er zoveel ruime plekken in de stad die om een herontwikkeling van het gebied vragen. Denk aan ‘t Zoet, Gasthuisvelden, het oostelijk deel van het centrum met de Koepel, de Hero, Boschstraat. Daarom willen we veranderingen die Breda doormaakte wat nader beschouwen. Wat kunnen we daarvan leren? Welke historische elementen in de ontwikkeling van de stad geven ons inspiratie bij het ontwikkelen van al die te herontwikkelen delen van de stad?

In de bijeenkomst van 30 oktober nemen we de periode 1860- 1945 onder de loep en leggen het accent op de economische ontwikkeling in de binnenstad. Wat bepaalde dat de historische stad Breda meegroeide met de welvaart zoals die aan het eind van de 19e eeuw ontstond? Hoe kan het dat onze middeleeuwse stad met zijn kleine straatjes en huizen bijvoorbeeld grootwinkelbedrijven kon herbergen? Welke consequenties had dat en wat is het effect daarvan op dit moment?

Als eerste zal historicus Ton Kappelhof ons een breed overzicht geven van die periode. Hij schreef o.a. mee aan de Historische Atlas van Breda. Hij is geboren Bredanaar, een rasverteller en specialist in economisch-sociale ontwikkelingen in onder andere Brabant en Breda.

Daarna richt Guus Welten de aandacht op de familie en het Warenhuis Raming. Guus Welten deed jarenlang onderzoek naar de familiegeschiedenis van Raming. Hij verzamelde allerlei informatie over het begin van Raming als een klein winkeltje en de groei tot een groot warenhuis. Hoe kreeg de familie Raming dat klaar en wat werd hun ondergang?

We nodigen u van harte uit deze bijeenkomst te bezoeken. De aanvang is 20.00 uur, de toegang is gratis.

Reacties zijn gesloten.