Op zaterdag 1 oktober vond de najaarsexcursie naar Luik plaats. Na koffie met een viennoiserie in het wereldberoemde TGV-station Liege-Guillemins van de Spaanse architect Calatrava bezochten we het hoog boven de stad gelegen Monument van de Intergeallieerden. Niet alleen de crypte maar ook de toren was speciaal voor ons gezelschap opengesteld, waardoor we van een adembenemend uitzicht over de stad en omgeving konden genieten. De Slag om Luik was het openingsgevecht van de Duitse invasie van België en de eerste veldslag van de Eerste Wereldoorlog. De aanval op de stad begon op 5 augustus 1914 en duurde tot en met de vijftiende. De taaie verdediging door het Belgische leger gold in geallieerde kring sindsdien als inspirerend voorbeeld. In 1925 hebben alle geallieerde naties meebetaald aan dit Mémorial Interallié.
Daarna konden we op de Place du Marche genieten van een typisch Luikse maaltijd. Bij de perroen, het symbool van de Luikse onafhankelijkheid, introduceerden gidsen ons in de rijke geschiedenis van Luik, la cité ardente. De 374 trappen van de Montagne de Bueren, door de Amerikaanse The Huffington Post in 2013 op de eerste plaats van de meest extreme trappen ter wereld geplaatst, konden we helaas door tijdgebrek niet beklimmen! Het bezoek aan het indrukwekkende prins-bisschoppelijk paleis aan de Place St. Lambert vormde het laatste hoogtepunt van deze excursie. Eeuwenlang was dit de residentie van de machtige prins-bisschoppen die tot de Franse revolutie een belangrijke factor in de Europese politiek waren. De prins-bisschop was bijvoorbeeld als rijksvorst lid van de Rijksdag.
Deze excursie was binnen een dag na de bekendmaking van het reisdoel en programma al helemaal volgeboekt. Tientallen leden moesten we teleurstellen. Op 22 april staat de volgende excursie gepland.
Tekst en foto’s: Rogier Moulen Janssen