René de Chalon (1519-1544)

Lezing 5 februari 2019 over de eerste prins van Oranje-Nassau

Gastsprekers: Henk Mannaert, Gerald en Marcel Dalinghaus Locatie: Waalse kerk Breda

Inloop: 19.30 Aanvang: 20.00 Entree: gratis

500 jaar geleden, op 5 februari 1519, wordt René de Chalon, graaf van Nassau in Breda geboren. Hij was de eerste prins van Oranje én van Nassau.

René de Chalon was graaf van Nassau en heer van Breda. Na het overlijden van zijn kinderloos gestorven oom Philibert de Chalon, erft hij in 1530 het prinsdom Orange in Frankrijk en daarmee ook de Prinsentitel. De graaf wordt prinselijk!

Hij wordt aldus de eerste (katholieke) prins van het huis Oranje-Nassau. In 1544 sterft hij kinderloos op het slagveld bij Saint Dizier. Willem van Nassau uit Dillenburg is hierna zijn wettige erfgenaam.

De Tachtigjarige Oorlog brengt hem in de vergetelheid. Willem van Oranje wordt vervolgens als de stamvader gezien van het huis van Oranje-Nassau. Ten onrechte, maar het paste wel in het beeld en de historie van het protestantse Nederland; nog steeds overigens.

Op 5 februari 2019 is het 500 jaar geleden dat de eerste Prins van Oranje-Nassau in Breda werd geboren. Reden voor een ‘feestje’ en een mooie aanleiding om aandacht te besteden aan deze vroeg gestorven Prins, die slechts 25 jaren oud werd. Zonder hem zouden wij mogelijk nu geen koningshuis van Oranje-Nassau hebben. Oorzaak en gevolg liggen immers in Breda.

Gerald Dalinghaus, Marcel Dalinghaus en Henk Mannaert gaan op 5 februari deze ‘vergeten’ prins alsnog de aandacht geven die hij verdient.

Organisatie: Princenhaags Museum, Geschied- en Oudheidkundige Kring van Stad en Land van Breda ‘De Oranjeboom’, Heemkundekring Paulus van Daesdonck, Erfgoedvereniging Engelbrecht van Nassau, Breda Nassaustad, en Stadssociëteit De Gouden Cirkel

Reacties zijn gesloten.