Voorjaarsexcursie 2019 naar Diest en Lier

Van Oranjestad naar Oranjestad, met plezier! Op zaterdag 13 april nemen we u heel graag mee op een aantrekkelijke Brabantse expeditie. We zullen de grens richting Turnhout oversteken en via Geel koers zetten richting Diest. Dit prachtige oude vestingstadje was een van de erfenissen van prins Willem van Oranje en ging over op zijn oudste zoon, Filips-Willem. In Diest zullen we samen van een in stijl aangeklede koffie genieten om daarna middels een uitgebreide stadswandeling het historische centrum te verkennen. 

Naast de kasteelheuvel, het stadsmuseum (met veel aandacht voor de Oranje-Nassaus) gaan we vanzelfsprekend de Sint-Sulpitiuskerk met het graf van de prins (die natuurlijk in Breda had moeten liggen – net als eigenlijk zijn vader – maar dat zullen we onze gidsen ter plaatse maar besparen) en het prachtige en (grote!) Begijnhof Sint Catherina bezichtigen. In het Diester Begijnhof zullen we ook van de lunch genieten. Het feit dat het Begijnhof in Diest genoemd is naar Sint Catherina terwijl haar Bredase evenknie aan de Catharinastraat ligt, is vast een erg goed reisomen!

Maar in de titel treft u ook plezier. Lierke Plezierke welteverstaan! De aloude en charmante stad Lier vormt op weg terug naar het noorden onze tweede stop. Ook hier zullen we de stad met gidsen verkennen waarbij de prachtige Sint-Gummaruskerk met zijn beroemde gebrandschilderde ramen en een schat aan verhalen – waaronder die uit de voor Lier zo zware jaren ’14-’18 – het pièce de résistance zal vormen. Lierke plezierke schreef ik al. Want u begrijpt: volgens goed Brabants gebruik treft u na de wandeling en tegenover (van recht tot schuin) voldoende gelegenheid voor het plezierlijk samen smeren van de keel.

De reis terug naar Breda is dan slechts nog een peulenschil.

Reacties zijn gesloten.