2023-03-21: lezing Het waarom van Breda (De Oranjeboom – Engelbrecht van Nassau)

Op dinsdag 21 maart 2023 organiseren De Oranjeboom en erfgoedvereniging Engelbrecht van Nassau de lezing: Het waarom van Breda. De lezing vindt plaats in Ontmoetingscentrum De Vlieren (Monseigneur Nolensplein 1, Breda) en start om 19.30 uur.

Walter van de Calseijde verzorgt de lezing: Het waarom van Breda.
Ja, waarom? Het lijkt zo vanzelfsprekend dat een stad bestaat. Ergens ligt. In leven blijft. Groeit en bloeit. Maar voor alles is wel een oorzaak of een reden. Ook voor Breda.
Aan de hand van de bekende marketingmix Plaats, Personeel, Promotie, Product en Prijs en vele mooie afbeeldingen behandelt Walter van de Calseyde de geologische, historische en economische redenen waarom Breda is ontstaan en geregeld tot grote bloei is gekomen en zal komen.
Een tipje van de sluier? Slimme en machtige bestuurders en ondernemers wisten telkens op tijd een ‘economisch infuus’ aan te (laten) leggen om de stad in verbinding te brengen en houden met de belangrijke handelsstromen in de Nederlanden. Zo blijft Breda al ruim 750 jaar in leven.

Walter van de Calseyde heeft als tekstschrijver en cultuurliefhebber meegewerkt aan een tiental boeken over Breda, zoals Breda na 750 jaar, Havenboek, Breda buiten en Breda in kaart. In 2016 verscheen zijn boek Breda spoort, over de stedenbouwkundige en economische ontwikkeling in en om de Spoorzone. En in 2019 volgde een boekje over de Gasthuisvelden. Over al deze onderwerpen geeft hij geregeld presentaties.

De locatie is Ontmoetingscentrum De Vlieren (Monseigneur Nolensplein 1, 4812 JC Breda). De tijd: 19.30 tot 22.00 uur (zaal open: 19.00 uur). De lezing is gratis toegankelijk voor leden van De Oranjeboom en erfgoedvereniging Engelbrecht van Nassau. Anderen zijn welkom tegen overboeking van €5,00 voorafgaand aan de lezing. Aanmelding verloopt via secretariaat@deoranjeboom.nl.

De Geschied- en Oudheidkundige Kring van Stad en Land van Breda ‘De Oranjeboom’ werd opgericht in 1948. Sinds haar oprichting geeft de vereniging een jaarboek uit en verzorgt onder andere excursies en lezingen. Voor meer informatie zie: www.deoranjeboom.nl.

De erfgoedvereniging Engelbrecht van Nassau is opgericht in 1953 als heemkundige kring van Breda. De vereniging legt zich toe op de geschiedenis van Breda en omstreken.
Beide verenigingen werken aan een gezamenlijke vereniging.

Reacties zijn gesloten.