2023-03-08: lezing De ontstaansgeschiedenis van de oud Hollandse windmolens (Op de Beek)

Oud-Bekenaar Tinus Verwijmeren verzorgt een lezing op woensdag 8 maart om 19.30 uur in Museum De Rijf, Brielsedreef 39a, Prinsenbeek.

Vermoedelijk hebben deelnemers aan de kruistochten in de 12de eeuw gezien dat in het Nabije Oosten de (woestijn)wind gebruikt werd om een raamwerk met daaronder een maalsteen te laten draaien. In Noordwest-Europa moest men een molen (met maalinrichting) proberen te bouwen die naar de windrichting gedraaid kon worden. Zo ontstond rond 1200 de standerdmolen. Met de komst van de stoommachine, de verbrandingsmotor en de elektromotor werden de windmolens overbodig.

Tinus (Prinsenbeek, 1939) studeerde technische natuurkunde aan de TU Delft. Na zijn pensionering ging hij in opleiding als vrijwillig molenaar en slaagde voor het examen op de Windvang van Goedereede in 1997. Vanaf 1996 is hij vrijwillig molenaar van de Nootdorpse korenmolen Windlust en vanaf 1998 bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Windlust te Nootdorp. Toegang voor leden gratis. Niet leden betalen € 2,– (incl. koffie). Voor meer informatie: Heemkundekrig Op de Beek.

Reacties zijn gesloten.