2023-06-22: De bevrijding van noordoost Nederland in 1945, door de 1e Poolse Pantserdivisie (Maczek Memorial Breda)

Tussen half september 1944 en mei 1945 kwamen bij gevechten in Nederland zo’n 13.000 geallieerde troepen om het leven, waaronder 630 Polen. Meer dan 160 militairen van de 1e Poolse Pantserdivisie en de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade liggen begraven op het Pools Militair Ereveld in Breda, de grootste Poolse begraafplaats van Nederland.

Een groot deel van deze op het Pools Militair Ereveld begraven gesneuvelden zijn omgekomen in het noorden van het land. Zestig Poolse mannen zijn in de periode van 12 tot en met 21 april 1945 omgekomen bij de bevrijding van Noord-Nederland. Hiervan liggen er 49 begraven op het Poolse ereveld in Breda.

Tijdens deze lezing vertelt Jos Koster het verhaal van de bevrijding van Noord Nederland. Er wordt een gezicht gegeven aan de zestig omgekomen Poolse militairen en er wordt stilgestaan bij de vijf Belgische omgekomen parachutisten die voor de Polen uit reden.

Datum: donderdag 22 juni 2023
Tijd: 19:30 start lezing (duur: 1 uur)
19:00 deuren Memorial open
Entree: € 5,00 tickets te verkrijgen via: https://bit.ly/3IJAvzp

Voor meer informatie: https://www.maczekmemorialbreda.nl/

Reacties zijn gesloten.