2023-06-23: Excursie naar Antwerpen (Museum Tongerlohuys)

De huidige expositie ‘De Hand van Antwerpen’ in het Tongerlohuys en het Karrenmuseum Essen geeft een beeld van de relatie van onze streek met Antwerpen. Spirit in Roosendaal en Museum Tongerlohuys nodigen u daarom van harte uit voor een reis naar de Scheldestad op 23 juni 2023.

Vanuit station Roosendaal of Essen is Antwerpen al sinds 1854 bereikbaar. Op loopafstand van het Centraal Station liggen drie zeer interessante kerken: de Sint Pauluskerk (2000 meter van Centraal Station) de Sint Carolus Borromeuskerk (550 meter terug in de richting van het station) en de Sint Jacobskerk (400 meter verder terug in de richting van het station).

De laatgotische Sint Pauluskerk aan de Veemarkt wordt bediend door de dominicanen en pater Anton Milh zal ons daar welkom heten. Hij leidt ons door deze kloosterkerk langs werken van Rubens, Jordaens, Van Dijck en nog veel meer. Tevens zal hij vertellen over de spiritualiteit van de dominicanen en in het bijzonder zijn persoonlijke spiritualiteit. Ook gaat hij ons voor in gebed.

Na de lunch in het klooster worden we rondgeleid door de Sint Carolus Borromeuskerk, waar Peter Paul Rubens een belangrijke bijdrage aan de decoratie heeft geleverd. Helaas is door een brand wel een belangrijk deel verloren is gegaan. De Sint Carolus Borromeuskerk is een parochiekerk en voormalige jezuïetenkerk in barokke stijl, die vol kunstschatten is en waar op zondagmorgen de zogenaamde artiestenmis plaats vindt. 

Tot slot bezoeken we de Sint Jacobskerk waar de beroemde triptiek van de familie Rockocx door Jan van Hemessen te vinden is. Deze familie was ooit eigenaar van het Vrouwenhof. In de Sint Jacobskerk bevindt zich de grafkapel van Peter Paul Rubens, die nu niet te bezichtigen is. Rubens was ook bekend met onze streek dankzij een hoeve onder Nispen die hij uit zijn moeders erfenis verworven had.

De trein vertrekt om 9.20 uur vanuit Roosendaal of om 9.30 uur vanuit Essen. Op beide stations wacht iemand van de organisatie u op. U wordt verzocht ongeveer een half uurtje eerder aanwezig te zijn, zodat u tijd heeft voor het kopen van een kaartje.

Terugkeer in Roosendaal om 17.40 uur en in Essen om 17.30 uur. Kosten: treinkaartje. Meenemen: eigen lunchpakketje. Opgave: spiritinroosendaal@gmail.com. Voor meer informatie: https://www.tongerlohuys.nl/.

Reacties zijn gesloten.