Jaarboek 47 (1994) 71-86

Schulten, C.M.
Bevrijding en scheiding. Verzet in het laatste oorlogsjaar
Jaarboek 47 (1994) 71-86

Tussen 4 september 1944 en 29 oktober 1944 werd Nederland verdeeld in een bezet en een bevrijd gebied. In Brabant kon het verzet openlijk gaan werken. In het noorden was sprake van radicalisering van het verzet. De contacten tussen bevrijd en onbevrijd gebied worden beschreven.

Download PDF

Eén reactie:

 1. In de laatste zin van de tweede alinea op blz.82 van Jaarboek 47 (1994) 71-86, wordt de oorzaak van het overlijden beschreven van Johan Doorn:

  – Doorn nam er niet aan deel; kort daarvoor, op 17 november 1944 was hij bij Ede tijdens een geallieerde vliegtuigbeschieting dodelijk getroffen. –

  Deze bewering wordt onderbouwd door het boek De Ondergrondse Pers, geschreven door Lydia Winkel, herzien door drs. Hans de Vries, op blz.192, nr.624:

  – Op 17 november 1944 zou Doorn met een opdracht naar bevrijd gebied oversteken. Bij Ede kwam hij diezelfde dag door een beschieting uit vliegtuigen om het leven, zoals later is gebleken. –

  Uit deze bronnen vallen een tweetal elementen op.
  Het Jaarboek nuanceert de vliegtuigbeschietingen door ze te bestempelen als beschietingen, uitgevoerd door de ‘geallieerden’. Vraag is waarop deze veronderstelling is gebaseerd.
  De Ondergrondse Pers suggereert voorts dat er onderzoek is geweest naar dit incident. Welk onderzoek en door wie, wordt er helaas niet bij vermeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.