Dinsdag 14 november 2023: Verborgen gangenstelsel onder de Bredase binnenstad

De avond staat in het teken de documentaire van de Bredase cineast Raoul de Zwart. Hij verzorgt een toelichting op zijn documentaire die na de pauze wordt getoond.

De documentaire gaat over twee verslaggevers die besluiten in hun vrije tijd op zoek te gaan naar wat er onder Breda ligt verborgen. Talloze verhalen doen de ronde. Onder de Bredase binnenstad zouden complete gangenstelsels liggen.  Zo praat bijvoorbeeld iedereen over een geheime gang tussen de Nederlandse Defensie Academie (voorheen de KMA, het Kasteel van Breda) en de Grote Kerk.  

Wat is er waar van al die verhalen? Staan de kelders in het oudste deel van Breda allemaal met elkaar in verbinding en vormen ze op die manier een compleet gangenstelsel?  Welke geheimen en verhalen liggen hier verborgen?

Tijdens hun ondergrondse zoektocht stuiten de twee verslaggevers op nog een ander, bijna in de geschiedenis verloren gegane vertelling over het Sacrament van Niervaert. Maar onze leden kennen het verhaal wel over de wonderbaarlijke hostie, waar het middeleeuwse Breda mede zijn rijkdom aan heeft te danken.

Aan de documentaire werken mee: Edine Wijnands & Corné Luyken, Raoul de Zwart (productie en script), Vincent Oudendijk (camera en regie), Frank van Mourik (animatie), Haukje Heuff (montage) en Lisette Spee (productie).

De lezing vindt plaats op dinsdag 14 november 2023 van 19.30 tot 22.00 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De locatie is Ontmoetingscentrum De Vlieren (Mgr. Nolensplein 1, 4812 JC BREDA). De entree is gratis voor leden van De Oranjeboom en Engelbrecht van Nassau. Niet leden betalen voorafgaand aan de lezing € 5,00 door overmaking op:

rekeningnummer: NL83 INGB 000 11 28 188

t.n.v. Geschied- en Oudheidkundige Kring ‘De Oranjeboom’

onder vermelding van: Gangenstelsel

Reacties zijn gesloten.