Najaarsexcursie 2014

Een beetje ochtendmist en daarna volop zon. De najaarsexcursie op zaterdag 27 september naar Egmond-Binnen en Alkmaar kon weer afgesloten worden op het terras.

Voor veel deelnemers aan de excursie was het bezoek aan de Sint Adelbert Abdij in Egmond Binnen een grote openbaring. Deze abdij werd aan het begin van de tiende eeuw gesticht door graaf Dirk I. Het was een van de belangrijkste abdijen in de noordelijke Nederlanden. Hierna horen we weinig van de abdij tot 1100, want er blijkt een scriptorium te zijn waar handschriften worden gekopieerd en nieuwe boeken worden geschreven. De middeleeuwse geschiedenis van de abdij eindigt in 1573 wanneer de Geuzen met als leider Sonnoy de abdij in brand steken om te voorkomen dat de Spaanse troepen het kloostergebouw zouden innemen. In de twintigste eeuw werd het klooster herbouwd. Op 23 augustus 1935 vertrokken monniken vanuit Oosterhout naar het nieuwe kloostercomplex dat ontworpen is door Kropholler.

141003_najaarsexcursie2014_1

De koffie met heerlijk gebak stond voor ons klaar en er werd een korte uiteenzetting van de geschiedenis van de abdij en de Nederlanden gegeven, waarna een uitgebreide rondleiding werd verzorgd. Het hoogtepunt vormde het bezoek aan de abdijkerk waar zich het eenvoudige mausoleum bevindt met de stoffelijke resten van graaf Floris I en een aantal andere leden van het Hollandse huis.

Na de kaarsenmakerij en een bezoek aan de winkel werd een overvloedige lunch met Sancti Adalberti bier geserveerd en kreeg elke deelnemer een kaars cadeau met een afbeelding van het logo van De Oranjeboom. Een mooie herinnering aan ons bezoek.

Gesterkt door de lunch konden aan de rondleiding in Alkmaar beginnen. Alkmaar kreeg in 1254 stadsrechten van Rooms-koning Willem II van Holland (gestorven in 1256). Bekend is het beleg van de stad in 1573 door de Spaanse troepen, die Haarlem net hadden ingenomen. De Alkmaarders hielden hen echter op afstand. Deze gebeurtenis leidde tot de bekende uitdrukking ‘Bij Alkmaar begint de victorie’ en wordt nog elk jaar gevierd op 8 oktober tijdens Alkmaars Ontzet.

141003_najaarsexcursie2014_2De belangrijkste en fraaiste gebouwen zijn uiteraard de Grote of Sint-Laurenskerk (laatgotische kruisbasiliek met indrukwekkende beschildering van het koorgewelf, die het Laatste Oordeel voorstelt), het Stadhuis uit dezelfde tijd met een slanke traptoren en de Waag op het Waagplein wat oorspronkelijk de kapel van het H. Geesthuis was.

Na deze inspanningen volgde de ontspanning. Breda telt veel terrassen maar Alkmaar steekt het Haagje van het Zuiden naar de kroon. Na een voorspoedige reis met de nieuwe busmaatschappij KMT Tours kon het gezelschap op het Schoolakkerplein weer voldaan uitstappen. Het volgende reisdoel zal Aken zijn.

Tekst en foto’s: Rogier Moulen Jansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.