Nassaustadlezing 2018 over prikkelende ‘Roman de La Rose’

De Franse ‘Roman de la Rose’ was dé grote bestseller van de Middeleeuwen. Ook later bleef het een veelgelezen tekst. Vooral het provocerende tweede deel, van de hand van Jean le Meun, heeft heel wat pennen in beweging gebracht, van boze lezers én van bewonderaars. Engelbrecht II van Nassau, heer van Breda, liet kort voor 1500 één van de allermooiste, zeer rijk geïllustreerde exemplaren maken van deze ‘art d’aimer’ oftewel liefdeskunst.

Woensdag 11 april a.s. verzorgt dr. Janet van der Meulen in de Grote Kerk in Breda de Nassaustadlezing over het Rose-handschrift van Engelbrecht II van Nassau’ met de titel ‘Vrome obsceniteiten. Dr. Janet van der Meulen, universitair docent aan de UvA is een bevlogen verteller die dit onderwerp als geen ander kan belichten.

Het boek en de afbeeldingen zijn zó prikkelend, dat ze werden omschreven als ‘vrouwonvriendelijk, obsceen en schandelijk voor de publieke moraal’. Het boek zou op de brandstapel thuishoren.

De Nassaustadlezing op 11 april begint om 20.00 uur. De Grote Kerk is open vanaf 19.30 uur. Kaarten zijn vanaf 23 maart verkrijgbaar bij boekhandel Van Kemenade en Hollaers, de Vrije Boekhandel en aan de balie van de Grote Kerk. Entreeprijs inclusief een consumptie: € 7,50. Vrienden van de Grote Kerk en leden van de Oranjeboom betalen € 6,-.

Reacties zijn gesloten.