Voorjaarsexcursie 2013 naar OLV Waver en Mechelen

130429_waver_064Op zaterdag 27 april vertrokken we uit Breda naar Onze-Lieve-Vrouwe Waver. Om half tien stond daar de koffie met vlaai in het Instituut van de Ursulinen gereed en hoewel juist op die ochtend de vice minister-president van de Vlaamse regering in dat gebouw een overeenkomst kwam tekenen, waarmee een belangrijke aanzet werd gegeven tot de toekomstige instandhouding van dit kolossale complex, ging de geplande rondleiding toch door.

Je verwacht het nooit op het Vlaamse platteland: een feeërieke imposante wintertuin uit 1900 met kleurrijke glas-in-loodkoepel in art nouveau die deel uitmaakt van een prachtig integraal als monument beschermd gebouwencomplex waarin neo-gotiek, neo-romaans, neo-empire, art nouveau om de voorrang strijden. De beide rondleiders hebben ons zeer enthousiast voor dit erfgoed weten te maken, maar we liepen dan ook door zalen, gangen, over statietrappen en niet te vergeten in de majestueuze kerk, die uniek zijn onze Lage Landen. Hier heeft tot na de Tweede Wereldoorlog de upper class uit de hele wereld zijn dochters naar toe gestuurd om ze te laten opvoeden tot perfecte dames, waarmee voor de dag gekomen kon worden.

130429_waver_094Na een korte rit arriveerden we in Mechelen en gebruikten de warme maaltijd in Theatrium, recht tegenover de ingang van de Romboutskathedraal. Vanwege de verjaardag van de toekomstige koning en de laatste Koninginnedag, had de eigenaresse de tafels laten dekken met oranje servetten en stond het Koninginnehapje op het menu.

Vervolgens bezochten we onder leiding van gidsen het stadhuis, een prachtig gebouw met een indrukwekkende geschiedenis. Het paleis dat in 1526 werd gebouwd door Rombout II Keldermans om er de Grote Raad van Mechelen, vanaf de vijftiende eeuw het hoogste rechtscollege in de Nederlanden, in onder te brengen. In het paleis zijn prachtige zalen te bewonderen en een majestueuze raadszaal, waarop menig gemeentebestuur jaloers zou zijn. Ook een zestiende eeuws wandtapijt over de slag van Tunis is onderdeel van het interieur.

130429_waver_121Na een korte uiteenzetting bij het paleis van Margaretha van Oostenrijk, ook wel Hof Van Savoye genoemd en een van de eerste Renaissance-gebouwen in de Nederlanden, werd de Romboutskathedraal, de hoofdkerk van de primaat van België, bezocht.
Veel deelnemers aan de excursie hebben daarna de ‘Carolus classic’ (uitgeroepen tot het beste donker bier ter wereld) in een van de vele cafés van Mechelen geproefd om ten slotte voldaan huiswaarts te reizen.

RMJ13_04_29_waver_079 130429_waver_123

Reacties zijn gesloten.