2022-06-06: Nassaudag (Breda Nassaustad)

Maandag 6 juni 2022 is de jaarlijkse Nassaudag in Breda. Dit jaar staat het beleven van hoe men in die tijd leefde centraal met onder meer een oude ambachtenmarkt, oudhollandse spelletjes voor de jeugd, kruisboogschieten, straatmuziek en theater. Hoogtepunten zijn de roofvogelshow en zandsculpturen met workshops voor jong en oud. De activiteiten vinden plaats op de vele locaties in de stad die met de Nassaus verbonden zijn, zoals het Kasteel, de Grote Kerk, Hotel Nassau, de Nieuwe Veste, de Waalse Kerk, het Chassépark en Bouvigne.

De wieg van de koninklijke familie staat in Breda. Het Kasteel van Breda was het stamslot van de Nassaus. Hun aanwezigheid in Breda tussen 1404 en 1567 drukte een beslissende stempel op de ontwikkeling van onze stad. Breda veranderde van een gewone middeleeuwse stad in de hofstad, die nog steeds onze identiteit bepaalt. Met een stad vol ambachten en gilden profiteerden we voluit van deze Gouden periode.

Op de Nassaudag zijn er stadswandelingen met gidsen en rondleidingen op verschillende locaties. De aanwezigheid van de Nassaus in Breda kan men ook zelf verkennen met onze bestaande wandel- en fietsroutes (bredanassaustad.nl en folders op meerdere locaties). Daarnaast zal Stichting De Kwekerij, in het kader van de komst van de Vuelta naar Breda, een speciale theaterproductie opvoeren onder de titel “Minotaurus’. De Kwekerij laat zich hierbij inspireren door de eeuwenoude (gruwelijke!) traditie van het stierenvechten. Het is een elegant en spectaculair dansstuk waarin het duet tussen een vrouwelijke stierenvechter (torera) en een stier centraal staat. De uitvoering zal plaatsvinden op de binnenplaats van het Kasteel van Breda.

Nassaudag Breda 2022 vindt plaats op twee concentratiepunten: het centrum en Bouvigne in Breda-Zuid: het voormalige jachtslot van de Nassaus. Een paardentram verbindt deze beide locaties. Op het Van Coothplein en bij Bouvigne, de halteplaatsen, zijn beperkt kaartjes voor een rit verkrijgbaar. Voor meer informatie: Breda Nassaustad.

Reacties zijn gesloten.