2023-05-29: lezing: ‘Van Monster naar Breda, de relatie tussen de Polanens en de Nassaus’ (Breda Nassaustad)

Stichting Breda Nassaustad organiseert een paar keer per jaar een lezing die gerelateerd is aan de Nassaus. Dit jaar sluiten we de Nassaudag op 29 mei 2023 af met een lezing in één van de belangrijkste, tastbare bijdragen van hen aan onze stad Breda: de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk. Hoe kwamen de Polanens die in Monster in het huidige Zuid-Holland hun kasteel hadden naar Breda? Dat gaat Adri van Vliet ons vertellen.

Dr. Adri P. van Vliet (1956) is specialist in de Nederlandse maritieme geschiedenis in de 16e en 17e eeuw. Een  uitgave van zijn hand is het boek ‘Bastaard van Oranje’ over de ook in Breda zeer bekende Justinus van Nassau.

Centraal in zijn lezing staan de Polanens waarvan in de late middeleeuwen het kasteel in Monster stond (nu gemeente Westland in Zuid-Holland). Zij hebben voor, tijdens en, ondanks de Hoekse en Kabeljauwse twisten, daarna hun bezit richting Breda weten uit te breiden. De ontwikkeling van Breda in de 14e eeuw is voor een groot deel te danken aan de heren van Breda van Polanens bloed. Een belangrijk ‘wapenfeit’ voor deze familie is de relatie die ontstond tussen de Polanens en de Nassaus door het huwelijk in 1403 tussen erfdochter Johanna van Polanen en Engelbrecht I van Nassau, één van de voorvaders van koning Willem Alexander. Een middel wat niet ongebruikelijk was in die tijden om macht en bezit te handhaven en uit te breiden. Met dit huwelijk legden de Nassaus hun basis in de Nederlanden. In Breda was de bouw van de locatie van deze lezing, de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk, dé pr-stunt van de Nassaus!

Belangstellenden kunnen zich voor de lezing aanmelden via onze website www.bredanassaustad.nl (kosten € 10,- inclusief een consumptie). De lezing begint om 20.00 uur en de ontvangst is vanaf 19.30 uur.

Voor meer informatie: https://bredanassaustad.nl/.

Reacties zijn gesloten.