De periode 1350–1550 zal een prominente plek innemen in het nieuwe Breda’s Museum. Dat verzekerde interim-directeur Marco van Vulpen bij de presentatie van het boek ‘Machtig en dienstbaar’ over de elite van Breda tijdens deze periode.
Het boek kent een lange voorgeschiedenis. Basis is het werk van Jacques van Hooydonk. Hij was jarenlang elke dag te vinden in het Bredase stadsarchief om de geschiedenis van Bredase families uit de periode 1350–1550 te documenteren.
In het jaarboek van De Oranjeboom publiceerde hij artikelen over de bewoners van de Catharinastraat en de Grote Markt uit deze periode.
Van Hooydonk overleed in 1999, voordat hij zijn boek over de elite van Breda had kunnen voltooien. Een stichting die zijn naam kreeg, zorgde voor het verder uitwerken van het materiaal dat hij had verzameld en stelde Ester Vink in de gelegenheid het boek te voltooien.
Met de publicatie, die tot stand kwam met steun van De Oranjeboom, wordt de geschiedenis van Breda uit de periode 1350–1550 eindelijk tot leven gebracht, zoals Van Hooydonk dat voor ogen had.
Uit die periode stammen de hofhuizen die Breda nog steeds een bijzonder karakter geven. In deze huizen woonde de dienaren van de heer van Breda. Veel van hun huizen zijn nog te zien, zoals het huis van Brecht en het huis Ocrum: een unieke situatie in Nederland. Het boek laat zien wie er in de Late Middeleeuwen woonden.
Het boek kwam mede tot stand dankzij De Oranjeboom.
Ester Vink, Machtig en dienstbaar. De Bredase elite tussen 1350 en 1550 Utrecht: Matrijs 2015.