Excursie 24 september 2022 naar ’s Hertogenbosch

Na een periode waarin door de Coronapandemie geen excursie gehouden kon worden, was het op 24 september 2022 dan toch eindelijk zover dat de excursiecommissie van De Oranjeboom een groep enthousiaste deelnemers mocht verwelkomen op het vertrekpunt op het Schoolakkerplein.

Bijzonder was ook, dat deze excursie de eerste in haar soort was die werd aangeboden aan zowel de leden van De Oranjeboom als aan die van Erfgoedvereniging Engelbrecht van Nassau. De deelnemers kwamen dan ook uit beide geledingen en gingen samen op pad alsof ze nooit anders hadden gedaan.

De excursiecommissie had zijn pijlen deze dag gericht op ’s Hertogenbosch, een stad in het Brabantse met net als Breda een zeer lange geschiedenis (stadsrechten in 1196 door hertog Hendrik I van Brabant) en een evenzeer belangrijke rol in de Tachtigjarige Oorlog; zeker in het tweede deel daarvan na het Twaalfjarig Bestand.

Het regenachtige weer mocht de deelnemers niet deren, zeker niet toen bij aankomst in de Brabantse hoofdstad iedereen eerst werd getrakteerd op koffie met de onvermijdelijke Bossche Bol. Na deze eerste stop werd de groep door drie gidsen rondgeleid door de historische binnenstad. De perfect geïnformeerde stadsgidsen boeiden met verhalen over tal van gebouwen en gebeurtenissen uit de geschiedenis van deze prachtstad.

De lunch was niet alleen welkom om even wat op te drogen, maar natuurlijk tevens als rustpunt en voor het versterken van de inwendige mens. 

Het tweede gedeelte van het informatieve gedeelte was een wandeling naar en over de vestingwallen van de Moerasdraak (de bijnaam van Den Bosch vanwege de moerassige omgeving waardoor belegering en inname van de stad schier onmogelijk was in die tijd). Daarbij werd uitgebreid verteld over de inname op de Spanjaarden door Frederik Hendrik in 1629, die met behulp van Jan Adriaansz. Leeghwater tijdens een relatief kort beleg de omgeving liet droogmalen, waardoor de natuurlijke verdediging van de stad werd tenietgedaan. Alhoewel iedereen dat op de lagere school in de geschiedenislessen leerde als een overwinning, was dat voor de toenmalige bevolking die eigenlijk op de (katholieke) Spaanse hand was, helemaal geen vreugdevolle periode.

De volgende halte was een bezoek aan de Sint Jan, de fameuze gotische kathedraal van de provinciehoofdstad. Waarna er nog ruimte was voor een drankje of een shop-rondje.

Vanaf de Parade vertrok de groep uiteindelijk rond vijf uur weer naar de bus, om geheel volgens planning om zes uur terug te zijn op het startpunt in Breda. Kortom: een mooie en interessante dag in een prima sfeer.

Reacties zijn gesloten.