Excursie Dordrecht 2023

Op onze vaste opstapplek aan het Schoolakkerplein had zich een bus vol deelnemers verzameld om naar de stad met een karrenvracht aan geschiedenis af te reizen: Dordrecht. Het weer was ons gunstig gezind want steeds als we buiten liepen was het droog en scheen zelfs af en toe het zonnetje, en als we een onderdeel van het programma binnen af werkte wilde het even regenen.

Na aankomst was er een gezellig kopje koffie-met-appeltaart in het Grandcafé Het Dordts Genoeghen. Daarna verdeelden wij ons in drie groepen en gingen onder leiding ervaren stadsgidsen een stadswandeling van twee uur maken. We werden rondgeleid langs historische panden, bedrijvige havens en een prachtige kerk. Verhalen over de oorsprong van Dordrecht, de centrale positie van die stad in de Middeleeuwen en de ellende van de Elizabeth Vloed in 1421. En nadrukkelijk de groei en de rijkdom van Dordrecht en de importantie ervan in de Staten van Holland.

Na de stadswandeling was het heerlijk en ontspannen toeven in restaurant Den Witte Haen, alwaar we naast het geruststellen van de inwendige mens ook een uurtje rust konden pakken. Na de lunch liepen we naar Het Hof van Nederland Museum, waar we uitgebreid werden bijgepraat door de gidsen over de rol van Dordrecht tijdens de periode waarin Nederland zich ontworstelde aan de Spaanse overheersing. De eerste aanzet voor het huidige Nederland vond plaats in een zaal in het voormalige Augustijner Klooster, thans het Hof van Nederland, waar de eerste vrije Statenvergadering plaatsvond en een groep steden zich achter Willem van Oranje schaarden. Met aanvulling van de Geuzen kwam de opstand daarna op gang.

Na deze leerzame rondgang in het Hof werd de groep wandelend verplaatst naar de laatste geplande stop tijdens deze excursie namelijk het Dordrechts Museum. Daar kon iedereen genieten van de beelden van tal van Dordtse fameuze schilders, want in de Gouden Eeuw van Dordrecht was het culturele en kunstzinnige klimaat op het hoogtepunt. 

Na afloop van al deze input was het nog een uurtje (soms wat meer, soms wat minder) vrij vertoeven in de mooie binnenstad van Dordrecht. Mooi op tijd kon de bus weer vertrekken en volgens schema werd iedereen weer keurig rond 18:00 uur afgeleverd op het Schoolakkerplein.

Reacties zijn gesloten.