Voorjaarsexcursie 2017

Er waren twee redenen om de voorjaarsexcursie 2017 naar Gent te organiseren. De huidige restauratie van het Lams Gods van de gebroeders Van Eijck en een bezoek aan de Pacificatiezaal in het stadhuis. In de ochtend werd het Lam Gods in de Sint-Baafskathedraal bekeken. In de middag bezochten we in museum Caermersklooster de tentoonstelling die het verhaal van de spraakmakende restauratie van het Lam Gods laat zien. Een visuele ontdekkingstocht die ons dwars door de oude vernissen en overschilderingen van dit originele werk van de gebroeders Hubert en Jan Van Eijck heeft geleid. De aanbidding van het Lam Gods is een groot en complex vroeg-vijftiende-eeuws Vlaams veelluik. Het altaarstuk bestaat uit twaalf panelen, waarvan er acht met scharnieren gesloten kunnen worden. Elke vleugel is aan beide zijden beschilderd, zodat er twee verschillende voorstellingen zijn naargelang de panelen open of dicht zijn. Waarschijnlijk werd het werk voornamelijk tussen 1430 en 1432 uitgevoerd.

De tweede reden om naar Gent te gaan, was een bezoek aan de Pacificatiezaal. Bekend zijn de Pacificatielezingen die afwisselend in Breda en Gent worden gehouden, respectievelijk in de Grote Kerk en de Pacificatiezaal. Vanwege deze banden werd de zaal speciaal voor De Oranjeboom (tussen de huwelijken in!) opengesteld. De Pacificatie van Gent is een op 8 november 1576 gesloten overeenkomst tussen de gewesten van de Nederlanden om zich aaneen te sluiten in een zogeheten Generale Unie. Ze werd ondertekend in het stadhuis van Gent. Dit politieke succes van Willem van Oranje was mogelijk dankzij de Spaanse Furie, de plundering op 4 november 1576 van Antwerpen door Spaanse soldaten die hun achterstallige soldij wilden aanvullen. Hierdoor was onder alle gezindten in de Lage Landen een sterk anti-Spaanse stemming ontstaan.

De gehele dag werden wij door twee hooggekwalificeerde en enthousiaste gidsen begeleid. Beide dames beschikten over een indrukwekkende kennis van zaken over alle aspecten die de revue passeerden.

Natuurlijk werd ook aan de versterking van innerlijke mens aandacht besteed. Ruim twee uur hebben we genoten van een maaltijd, waarin de traditionele Gentse Waterzooi een belangrijke rol speelde.

De najaarsexcursie staat voor 30 september op het programma.

Foto’s: Rogier Moulen Janssen

 

Reacties zijn gesloten.