September 2016

Nieuwsbrief De Oranjeboom

 September 2016


Breda Nassaustadlezing: Laveren tussen eer en recht

De Nederlandse Nassau’s en het duel, 1550–1900

Nederlanders hebben altijd bekend gestaan om hun afkeer van duels. ‘Hier wordt niet geduelleerd’, kreeg abbé Coyer te horen toen hij in 1769 ons land bezocht. Inderdaad kwamen tweegevechten hier verhoudingsgewijs weinig voor. Niettemin toonde historicus Ignaz Matthey aan dat de Nederlandse duelgeschiedenis minder armetierig is dan tot dusverre werd aangenomen. Dat doet hij in de Breda Nassaustadlezing van 11 oktober uit de doeken. Lees meer

De lezing begint om 20.00 uur in de Grote Kerk in Breda; de kerk is open om 19.30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 7,50. Leden van De Oranjeboom, Heemkundekringen en Vrienden van de Grote Kerk betalen € 6,50.

Leden van De Oranjeboom kunnen de kaarten tegen gereduceerd tarief bestellen bij de secretaris en betalen op het rekeningnummer van De Oranjeboom: NL83 INGB 000 112 81 88. De bestelde kaarten liggen dan voor aanvang van de lezing klaar bij de balie van de Grote Kerk.


Breda spoort

Op 8 september is, ter gelegenheid van de officiële opening van het nieuwe Bredase station, verschenen het boek ‘Breda spoort, 150 jaar beweging in de Bredase spoorzone’ van Walter van de Calseyde. Het is een prachtig boek geworden met bijzondere illustraties over de Bredase spoorzone. (Gebonden, 264 pagina’s € 29,50)

Breda ligt precies in het midden van snelle verbindingen tussen Rotterdam en Amsterdam, Antwerpen en Brussel. In het hart van de Nederlanden dus. Met het spoor als een ‘infuus’ dat de stad economisch al anderhalve eeuw in leven houdt en welvaart brengt. Fameuze bedrijven als Kwatta, Etna, Hero, Backer & Rueb, Molenschot, Loda en De Drie Hoefijzers waren rechtstreeks op het spoor aangesloten.

Het spoor heeft ook een enorme invloed gehad op de stedenbouwkundige ontwikkeling van Breda en dat heeft het nog steeds.

In ‘Breda spoort’ belicht Walter van de Calseyde ruim 150 jaar ontwikkelingen in de Bredase spoorzone. Interviews, achtergrondverhalen en vele historische en actuele beelden maken duidelijk hoezeer het spoor anno nu de stad nog steeds richting geeft. Het boek laat de lezer een dynamische stad zien die zichzelf telkens weer prepareert op de eisen van de komende tijd. Verleden, heden en toekomst in een bijzonder boek over een bijzonder stuk van Breda.


Cursus Oud Schrift (Paleografie)

Stadsarchief Breda biedt amateur-historici, genealogen en andere geinteresseerden de mogelijkheid om een cursus Oud Schrift te volgen. U leert het lezen en begrijpen van handgeschreven documenten uit de 15e – 18e eeuw. Tevens krijgen de lokaal historische aspecten van de te behandelen teksten de nodige aandacht.

Deze cursus bestaat uit 12 lessen welke éénmaal per 14 dagen gegeven worden.

Locatie: Stadsarchief Breda, Parade 10, Breda
Datum / tijd: Vrijdagmiddag van 15.00 – 16.30 uur; Eerste bijeenkomst 21 oktober 2016
Docent: H.D. Wessels
Kosten: € 85,00 inclusief lesboek, koffie/thee<br?> Aanmelden: info@stadsarchiefbreda.nl (o.v.v. uw naam, adres en e-mailadres) of bel met (076) 529 44 20


Dag van de Brabantse volkscultuur

De jaarlijkse Dag van de Brabantse Volkscultuur valt dit keer op zaterdag 15 oktober en heeft als thema: De jaren Zestig ‘Grensverleggende jaren in Brabant’.

De bijeenkomst is in de Van Goghkerk, Markt 4 in Etten-Leur. Op het programma goede sprekers en een keuzeprogramma bestaande uit drie wandelingen en een presentatie in het Oude Raadhuis. Het programma en de achtergronden van de sprekers vindt u hier. Ook leest u hoe u zich voor deze dag op kunt geven en wat de kosten zijn. Leden van De Oranjeboom kunnen deelnemen tegen het gereduceerd tarief. De dag wordt georganiseerd door Brabants Heem, de Historische Vereniging Brabant, Tilburg University en Erfgoed Brabant en Heemkundekring Jan uten Houte.


Oosterhout-dag in Regionaal Archief Tilburg

Er is een mijlpaal bereikt in Regionaal Archief Tilburg: de gegevens uit de bevolkingsregisters van Oosterhout zijn volledig opgenomen  in de database van het archief. Om dit te vieren organiseert het archief een speciale Oosterhout-dag. Iedereen die geïnteresseerd is in archiefonderzoek en de geschiedenis van Oosterhout en omgeving, is van harte welkom op 24 september in Regionaal Archief Tilburg.
Tijdens deze dag zijn er onder andere lezingen over het doen van stamboom- en archiefonderzoek. Er zijn verhalen van onderzoekers over hun zoektocht in Oosterhoutse historische bronnen en er zijn bijzondere archiefstukken uit Oosterhout te zien. Lees meer


Nieuw West-Brabants Archief

Per 1 juli 2016 is er door de samenwerking tussen de archiefdienst van Bergen op Zoom, het gemeentearchief Roosendaal en het Regionaal Archief West-Brabant een nieuwe archiefdienst in West-Brabant met de toepasselijke naam: het West-Brabants Archief.

Er is niet alleen een nieuwe naam, een nieuwe website en een nieuw logo, ook de vestigingsplaats van het archief verandert. Voor de archieven zelf verandert er niet zoveel, zij blijven immers in een depot gehuisvest. Maar de plaats waar het depot staat is voor sommige archieven wel veranderd. De archiefdepots die door het West-Brabants Archief in gebruik zijn genomen liggen aan het Wilheminaveld in Bergen op Zoom en de Beukenlaan in Oudenbosch. Sinds juni 2016 hebben de archieven hun plekje al gevonden.

De studiezaal van het archief is gevestigd in het Markiezenhof op het adres Steenbergsestraat 6 in Bergen op Zoom. Bekijk de nieuwe website


De Koerier van Brabants Heem

Als bijlage bij deze Oranjeboom-nieuwsbrief ontvangt u het jongste nummer van de Koerier van Brabants Heem


U ontvangt deze nieuwsbrief als lid van Geschied- en Oudheidkundige Kring ‘De Oranjeboom’.

Secretariaat

mr. M.P.L. Adriaansen
Mortelweg 24, 4847 BB Teteringen
e-mail: secretariaat@deoranjeboom.nl

Financiën en ledenadministratie

C. van Strijen, Keizerstraat 49, 4811HL Breda, tel. 076-5602186
IBAN: NL83 INGB 0001 1281 88 BIC code: INGBNL2A op naam van Geschied- en Oudheidkundige Kring ‘de Oranjeboom’ te Breda.

Reacties zijn gesloten.